Τι είναι το Bio Agro Oliva


Τι είναι το Bio Agro Oliva


Το Bio Agro Oliva είναι ένα εδαφοβελτιωτικό προϊόν με άριστες ιδιότητες βελτίωσης εδάφους, λίπανσης και φυτοπροστασίας. Προέρχεται από υπολείμματα παραγωγής ελαιολάδου, δηλαδή από φύλλα ελιάς, ελαιοπυρήνα και υγρά (κατσίγαρος).

Η μέθοδος παραγωγής στηρίζεται στην κομποστοποίηση που εμπλουτίζει το οργανικό υλικό με μικροοργανισμούς οι οποίοι έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμοι για τη σωστή θρέψη και την υγεία των φυτών. Η συγκεκριμένη τεχνολογία παραγωγής εξασφαλίζει εξαιρετική και σταθερή ποιότητα του Bio Agro Oliva.

Όλα τα υλικά είναι φυτικά και δεν έρχονται σε επαφή με το χώμα. Αυτό σημαίνει ότι από τη φύση του το προϊόν είναι απαλλαγμένο από ζωϊκά και ανθρώπινα παθογόνα, από σπόρους αγριόχορτων και φυτοπαθογόνα του εδάφους. Βελτιώνει εξαντλημένα χωράφια και μπορεί να εξυγιάνει προβληματικά εδάφη.

Τα πλεονεκτήματα του Bio Agro Oliva

Άριστο προϊόν λίπανσηςΦυτοπροστατευτική δράσηΠεριβαλλοντικό όφελος


Το Bio Agro Oliva περιέχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για το φυτό. Τα θρεπτικά αυτά στοιχεία δεσμεύονται μέσα στην οργανική ουσία του Bio Agro Oliva σε μορφή που μπορούν να απορροφηθούν σταδιακά από τα φυτά χωρίς να αδρανοποιηθούν από το έδαφος ή να ξεπλυθούν. Οι μικροοργανισμοί που εμπεριέχει, εξασφαλίζουν την αποδέσμευση των θρεπτικών στοιχείων που βρίσκονται στο έδαφος και την εύκολη διάθεσή τους στα φυτά.
Η λίπανση των καλλιεργειών στηρίζεται σε θρεπτικά στοιχεία που προστίθενται στα φυτά απ’ ευθείας (με ψεκασμό στα φύλλα) ή μέσω του εδάφους (από τις ρίζες). Τα στοιχεία που καταναλώνονται από τα φυτά σε μεγάλες ποσότητες είναι το άζωτο (Ν), ο φώσφορος (P) και το κάλιο (Κ). Δευτερεύοντα στοιχεία είναι το Μαγνήσιο (Mg), το ασβέστιο (Ca) και το θείο (S). Εκτός από αυτό χρειάζονται τα φυτά πλήθος άλλων στοιχείων σε μικρές ποσότητες όπως είναι ο Σίδηρος (Fe), το Βόριο (B), το Μαγγάνιο (Mn), το Νάτριο (Na) κ.α.

Τα χημικά λιπάσματα προσφέρουν στα φυτά μόνο επιλεγμένα στοιχεία, συνήθως άζωτο, φώσφορο, κάλιο (NPK). Τα φυτά που τρέφονται με χημικά λιπάσματα είναι επομένως φτωχά στα υπόλοιπα στοιχεία. Αυτό μπορεί να μην φαίνεται στην ποσότητα παραγωγής, εκδηλώνεται όμως στην ευρωστία τους, στην αντοχή σε αντίξοες καιρικές συνθήκες (ξηρασία, κρύο), στην υγεία τους και στην ποιότητα των προϊόντων.

Οργανικά λιπάσματα και εδαφοβελτιωτικά όπως το Bio Agro Oliva περιέχουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά. Λόγω της οργανικής σύνθεσής τους, τα στοιχεία δεν είναι τόσο συμπυκνωμένα, απορροφούνται όμως σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα φυτά. Παραδείγματος χάριν μπορεί ο φώσφορος σε ένα χημικό λίπασμα να αποτελεί το 5%. Από αυτό όμως το 90% αδρανοποιείται από το χώμα και δεν φτάνει στα φυτά. Δηλαδή το τελικό ποσοστό του χημικού λιπάσματος που απορροφάται από το φυτά είναι 0,5%. Η αντίστοιχη ποσότητα φωσφόρου στο Bio Agro Oliva είναι 0,65%. Αυτός ο φώσφορος όμως δεν αδρανοποιείται στο χώμα και φτάνει σχεδόν εξ ολοκλήρου στα φυτά.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και για το άζωτο που στα χημικά λιπάσματα βρίσκεται σε μορφή αλάτων. Τα άλατα ξεπλένονται εύκολα. Έτσι χάνεται ένα μεγάλο μέρος του αζώτου για τα φυτά, καταλήγει στα υπόγεια νερά και μολύνει τις γεωτρήσεις με νιτρικά. Το άζωτο στο Bio Agro Oliva δεν ξεπλένεται αλλά απελευθερώνεται σταδιακά με τους ρυθμούς που το ζητούν τα φυτά.

Επιπρόσθετα η οργανική ουσία του Bio Agro Oliva βελτιώνει τη δομή του εδάφους δημιουργώντας σταθερά συσσώματα που πολλαπλασιάζουν και ανοίγουν πόρους στο έδαφος. Ετσι, το χώμα αερίζεται καλύτερα, το νερό της βροχής στραγγίζει αντί να λιμνάζει, δεν δημιουργούνται κρούστες στην επιφάνεια του εδάφους και η υγρασία του εδάφους συγκρατείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μ’αυτόν τον τρόπο αναπτύσσονται καλύτερα οι ρίζες των φυτών.

Το μεγάλο ποσοστό σε οργανική ουσία είναι το ιδανικό υπόστρωμα για την πλούσια ανάπτυξη των ωφέλιμων μικροοργανισμών του εδάφους που με τη σειρά τους δημιουργούν και άλλα συσσωματώματα συνδέοντας την οργανική ουσία με τα ορυκτά στοιχεία του εδάφους.

Η αύξηση πολλών μικρών ανοιγμάτων στο έδαφος σημαίνει αύξηση της εσωτερικής επιφάνειας του εδάφους. Η μεγαλύτερη επιφάνεια δεσμεύσει περισσότερα θρεπτικά στοιχεία όπως άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Τα στοιχεία αυτά δεν φεύγουν στα υπόγεια νερά με την έκπλυση, ούτε ακινητοποιούνται όπως γίνεται με άλλα λιπάσματα. Η συνεργασία των ριζών με τους μικροοργανισμούς του εδάφους κάνει τα θρεπτικά στοιχεία διαθέσιμα στα φυτά όταν τα χρειάζονται για την ανάπτυξή τους.

Η υψηλή περιεκτικότητα του Bio Agro Oliva σε χουμικά οξέα παίζει σημαντικό ρόλο σε όλη αυτήν τη διαδικασία. Τα χουμικά οξέα είναι η πλέον σταθερή μορφή της οργανικής ουσίας που παραμένει αναλλοίωτη στο χώμα για πολλά χρόνια.

Το Bio Agro Oliva συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος του εδάφους και στην ομαλή λειτουργία του τροφικού κύκλου του. Στην αρμονική συμβίωση των μικροοργανισμών (βακτήρια) με τα πρωτόζωα (σκουλήκια) στηρίζεται ο κύκλος των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους. Τα φυτά εξαρτώνται από την ικανότητα των μικροοργανισμών αυτών να μετατρέπουν το οργανικό άζωτο σε αφομοιώσιμα νιτρικά άλατα.

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οργανικά λιπάσματα και εδαφοβελτιωτικά από κομποστοποιημένα υπολείμματα όπως το Bio Agro Oliva έχουν μια σειρά από φυτοπροστατευτικές ικανότητες. Αυτές συμπεριλαμβάνουν τη μείωση ασθενειών από μύκητες (Fusarium, Pythium, Phytophtora, Rhizoctonia, Verticillium), βακτήρια (Xanthomonas, Pseudomonas, Colletotrichum) και έντομα (αφίδες). Αυτό δεν περιορίζεται στις ρίζες και στο λαιμό των φυτών αλλά συμπεριλαμβάνει και το στέλεχος και τα φύλλα.
Η ιδιότητα αυτή οφείλεται στη δράση των ωφέλιμων μικροοργανισμών στο κομπόστ.

Η επιστήμη αναφέρει τέσσερεις μηχανισμούς με τους οποίους οι μικροοργανισμοί του κομπόστ περιορίζουν την ανάπτυξη των παθογόνων που βρίσκονται στο έδαφος.

  • Ενεργοποίηση «ανταγωνισμού» για θρεπτικά στοιχεία
  • Παραγωγή φυσικών αντιβιοτικών
  • Καταστροφή βλαβερών μικροοργανισμών από ωφέλιμα παράσιτα και αρπακτικά
  • Ενεργοποίηση των αμυντικών μηχανισμών των φυτών απέναντι σε παθογόνα

Οι μικροοργανισμοί του κομπόστ μπορούν επίσης να αδρανοποιήσουν ή και να αποικοδομήσουν βλαβερές ουσίες μέσα στο έδαφος όπως βαρέα μέταλλα και οργανοχημικά.


Το Bio Agro Oliva συμβάλλει στη φυτοπροστασία και στην εξυγίανση του εδάφους. Περιέχει πολλούς μικροοργανισμούς που μειώνουν την ανάπτυξη άλλων βλαβερών μικροοργανισμών και εντόμων στο έδαφος και καταστρέφει βλαβερές για τον άνθρωπο και τα φυτά ουσίες.
Διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου στα σύγχρονα ελαιοτριβεία:

  • Καθαρισμός και πλύσιμο της ελιάς
  • Σπάσιμο της ελιάς
  • Προσθήκη ζεστού νερού (στα τριφασικά ελαιοτριβεία)
  • Ανακάτεμα της ελαιομάζας
  • Διαχωρισμός το λαδιού από νερό και πυρήνα

Παράγονται τριών ειδών απόβλητα – φύλλα και μικρά κλαδάκια, πυρήνας και κατσίγαρος (απόνερο). Στα τριφασικά ελαιοτριβεία βγαίνουν το νερό και ο πυρήνας ξεχωριστά, στα διφασικά μαζί. Συχνά, τα απόβλητα καταλήγουν χωρίς επεξεργασία στο περιβάλλον, σε επιφανειακά νερά ή στις παραλίες – με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις (μυρωδιά, καταστροφή χλωρίδας και πανίδας).

Η πολιτεία προτείνει την πολυδάπανη επεξεργασία των υγρών αποβλήτων σε βιολογικό καθαρισμό ή την αποθήκευση σε ανοιχτές δεξαμενές εξάτμισης του εδάφους. Το τελευταίο συνεπάγεται και πάλι μυρωδιές, κίνδυνο διαρροών και ανάπτυξης μικροβίων.

Η βραβευμένη και πατενταρισμένη μέθοδος κομποστοποίησης του Καθηγητή Απόστολου Βλυσίδη ξεπερνά τα προβλήματα επεξεργασίας των αποβλήτων αυτών. Στο τέλος της ολιγόμηνης αυτής διαδικασίας δεν έχει μείνει κανένα από τα απόβλητα παρά μόνο το πολύτιμο εδαφοβελτιωτικό Bio Agro Oliva.

Έτσι απαλλάσσονται τα ελαιοτριβεία από τα προβλήματα διάθεσης των υπολειμμάτων παραγωγής και συγχρόνως παράγεται μια πρώτη ύλη που είναι σε θέση να αντικαταστήσει μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων που εισάγονται στην Ελλάδα με υψηλό κόστος. Αν όλα τα ελαιοτριβεία της Ελλάδας εφάρμοζαν την μέθοδο αυτή, το παραγόμενο λίπασμα θα ήταν αρκετό για να λιπάνει όλους τους ελαιώνες της Ελλάδας.


Τα περισσότερα σημερινά ελαιοτριβεία στην Ελλάδα αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα για το περιβάλλον γιατί τα υπολείμματα τους επεξεργάζονται δύσκολα. Ο πυρήνας και τα υγρά απόβλητα περιέχουν λάδι και φαινόλες και για αυτό αργούν να αποσυντεθούν. H μέθοδος Bio Agro Oliva δίνει τη λύση προστατεύοντας το περιβάλλον.