Ποιοι Είμαστε


Η Οργανοχουμική Θράκης είναι η μοναδική εταιρία στον κόσμο που παράγει ένα άριστο εδαφοβελτιωτικό προϊόν από υπολείμματα ελιάς υποδεικνύοντας τη λύση για την οικονομικά βιώσιμη αξιοποίηση αποβλήτων ελιάς με διπλό όφελος. Όφελος για το περιβάλλον αλλά και για τη στήριξη της Ελληνικής οικονομίας μέσω της αντικατάστασης των εισαγόμενων οργανικών λιπασμάτων.

Ιστορικό

Ο καθηγητής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου Αθηνών, Απόστολος Βλυσίδης, ανακάλυψε το 1997 μια μέθοδο για τη γρήγορη και αποτελεσματική κομποστοποίηση όλων των αποβλήτων της ελιάς. Η μέθοδος αυτή δοκιμάστηκε σε διάφορα ελαιοτριβεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, βραβεύτηκε και αναγνωρίστηκε παγκοσμίως. Σήμερα προστατεύεται από δύο πατέντες.

Η ευρεία εφαρμογή της απαιτούσε όμως κάτι περισσότερο – ένα φορέα που μπορούσε να παρέχει την απαραίτητη τεχνολογία προκειμένου να πραγματοποιηθεί.

Παράλληλα η ψήφιση πιο αυστηρής νομοθεσίας για τη διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων την άνοιξη του 2012 καθιστά επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής της. Πλέον, τα ελαιοτριβεία πρέπει να αποδείξουν ότι χειρίζονται τα υπολείμματα από την έκθλιψη του λαδιού με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Η επεξεργασία τους με συμβατικές μεθόδους είναι δύσκολη και η διάθεση αποβλήτων κοστίζει χρήματα. Η παραγωγή οργανικού λιπάσματος μέσω της κομποστοποίησης όμως είναι μια κερδοφόρα δραστηριότητα. Έτσι ενδιαφέρονται όλο και πιο πολλά ελαιοτριβεία για την αξιοποίηση της μεθόδου κομποστοποίησης Βλυσίδη.

Στις αρχές 2013 ιδρύθηκε η Οργανοχουμική Θράκης, που είναι η μοναδική εταιρία που έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Μετά από δύο χρόνια συνεργασιών με ελαιοτριβεία σε διάφορα μέρη της Ελλάδας από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο για την παραγωγή του Bio Agro Oliva, εγκαταστάθηκε η εταιρία σε δική της μονάδα παραγωγής εδαφοβελτιωτικών προϊόντων και οργανικών λιπασμάτων στην Αλεξανδρούπολη.

Η ομάδα μας

Μία ομάδα από 5 άτομα με διαφορετική επαγγελματική κατεύθυνση που υποστηρίζουν με κάθε τρόπο την ιδέα της παραγωγής μιας πολύτιμης, φιλικής προς το περιβάλλον ύλης από «σκουπίδια». Με ενθουσιασμό και προσωπική εργασία προσπάθησαν να υλοποιήσουν μία ιδέα παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στο οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον. Σύμμαχός τους, η κοινή πεποίθηση ότι «οφείλουμε να επιστρέφουμε στο περιβάλλον και στη φύση, αυτό που τόσο απλόχερα μας παρέχει».

Θεόδωρoς Πατλάκας Παραγωγή, Πωλήσεις

Γεράσιμος Βλυσίδης Διοίκηση

Ιορδάνης Παρασκευάς Κατασκευές

Nicolette van der Smissen Γεωπόνος

Michal Brojek Παραγωγή


Απόστολος Βλυσίδης Εφευρέτης της μεθόδου Βλυσίδη